Koka riset i mikron

Spara tid och energi genom att tillaga enkel mat i mikron.

Då mikron först lanserades marknadsfördes den som ett alternativ till spisen där man kunde tillaga all sin mat. Detta gick inte hem hos konsumenterna eftersom mat i mikro inte får någon färg eller stekyta.

För mat som inte behöver en fin yta är mikron fortfarande ett bra hjälpmedel om man vill spara tid och el. Det går ungefär hälften så mycket energi vid mikrokokning av den här mängden ris än vad det gör att koka det på spisen.

Det går att använda ett vanligt mikrovågståligt kärl, men det finns också specialtillverkade riskokningskärl för mikrobruk från Tupperware eller liknande.

Recept: Koka potatis i mikro.

Kommentarer

 1. Eftersom upppfattningen om att mikron dödar näringen verkar leva kvar bland flera som läst här tänkte jag bara kommentera in detta:

  Förlorar mat lagad i mikrovågsugn näringsämnen?


  När man lagar mat i mikrovågsugnen kokas vattnet i maten.

  Det finns flera studier som undersökt vad som händer vid matlagning i mikrovågsugn. I de flesta fall finner man endast små förändringar. Dessa är vanligtvis mindre än de som uppkommer vid vanlig kokning och stekning.

  Det har inte publicerats studier eller artiklar som visar att tillagning i mikrovågsugn påverkar näringsinnehållet negativt på annat sätt än vanlig uppvärmning. Tvärtom är det en skonsam tillagningsmetod.

  Om man däremot upphettar längre och intensivare än vad man normalt gör, uppkommer en del förluster av näringsämnen, vilket inte är så märkligt.

  Det är svårare att ha kontroll över temperaturen när man värmer i mikrovågsugn. Därför ska inte bröstmjölk eller bröstmjölksersättning värmas i mikrovågsugn. Värmen kan bli så hög att det biologiska värdet av vissa ämnen blir sämre.

  Glöm inte att värma maten i mikron till minst 70 grader!
  Uppdaterad: 2005-10-05 Upplysningar: Åke Bruce

  Livsmedelsverket, Box 622, 751 26 Uppsala, tel: 018-175500

  Emil Edeholt 2011-05-26 22:47:19 svara

  • Vad bra. Tror att många är skeptiska till mikrovågsugnar av den enkla anledningen att det ju nästan verkar lite magiskt. Man stoppar in mat i en låda, trycker på en knapp och så tillagas det bara! Tur att man inte behöver förstå hur allt här i världen går till för att använda det. Eller så kan man ju googla.

   Kasper Irgens 2011-05-27 13:15:16 svara

 2. Kasper Irgens.. men för i helvete? Det är inte dag 2 efter kristus.

  Eish 2013-04-09 19:38:25 svara