Konservspadet som blev en maräng

Kikärtor är en klimatvänlig matvara, men visste du att du kan göra maränger av spadet? Allt som behövs är en rejäl visp, citron och bönspad.

Ägg är ett näringspackat livsmedel med klimatpåverkan kring 1,4 kg klimatgaser per kilo ägg1. Äggvita vispat med socker och lite ättika blir maränger, men för den som vill kapa marängernas klimatpåverkan och samtidigt minska matsvinnet har en oväntad ersättare till ägg dykt upp: spadet från kokta kikärtor eller andra bönor. Proteinerna i spadet binder vattenmolekyler på samma sätt som äggvita när det vispas hårt och tillsammans med socker och lite citronsaft blir det spröda maränger. Kikärtors klimatutsläpp ligger kring 0,5 till strax under ett kilo klimatgaser per kilo konserverade kikärtor2 – och här handlar det dessutom om att ta hand om något som normalt sköljs ut i avloppet.

Detta behöver du:

  • 3/4 dl kikärtsspad (Aqua Faba i många recept)
  • 1 krm vinsyra/vin-sten (Cream of Tartar) eller 0,5 tsk citronsaft
  • 1 dl socker eller 1,25 dl florsocker

Så gör du:

  • Vispa spadet och vinsyran till mjuka toppar som lämnar spår i smeten när du drar med vispen. Det tar mellan 5-15 minuters hårt vispande med elvisp.
  • Blanda ner sockret, en matsked i taget samtidigt som du vispar.
  • Grädda i 100° i ugnen på bakplåtspapper 1-2 timmar beroende på storlek. Låt stå i ugnen någon timme på eftervärmen.

Ännu bättre miljömässigt är det om du vill ersätta marshmallow-fluff eftersom det oftast görs på gelatin av svin, och grisuppfödning har rätt stor miljöpåverkan – skumgodisar är de mest miljöbelastande godisarna med 3,6 kilo klimatgaser per kilo godis3 . Blanda i lite guarkärnmjöl i kikärtsspads-smeten så tjocknar den ytterligare och blir mer tuggummiliknande.

Bönspad kan även användas för att ersätta ägg i många andra recept på allt från kladdkaka och pannkakor till majonnäs och pajfyllning. Tre-fyra matskedar bönspad som vispas upp motsvarar ungefär ett ägg.

  1. SIK: Livscykelanalys (LCA) av svenska ekologiska ägg, s. 20, 2009 []
  2. SLU: Mat-klimatlistan 1.0, Röös 2012, s. 9 []
  3. Nordiska ministerrådet: The environmental impact of the consumption of sweets, crisps and soft drinks, 2011 []

Kommentarer