Pizza och pyttipanna är bra för att göra av med flera typer av rester. Uppemot 35 procent (motsvarande den mindre av pizzabitarna) av matavfallet i en genomsnittsfamilj kan ätas om man tar hand om det.

Pizzan räddar matresterna

Istället för att överblivna matrester hamnar i soporna – släng dem på en pizza.

Maten vi äter står för en stor del av vår miljöpåverkan och mat som slängs har orsakat utsläppen i onödan. Uppemot 35 procent1 av matavfallet i en genomsnittsfamilj kan ätas om man tar hand om det. En bra metod för att ta hand om överblivna ingredienser eller rester av en måltid är att göra en pizza, pyttipanna, soppa eller en paj och använda ingredienserna där.

Man kan förstås göra en större pizza i ugn med riktig pizzadeg och tomatsås, men det går fort att göra små pizzor i mikrovågsugn för lunch eller ett matigare kvällsfika. Då kan man använda rågkakor eller överblivna tortillabröd från tacomiddagen som man breder ut tomatpuré eller passerade tomater över innan man kryddar och lägger på matresterna.

Vill man göra det lätt för sig att göra pizza kan man göra en större sats pizzadeg och frysa in portionsbitar, som man sedan låter tina i kylen över natten innan man vill göra pizza.

  1. Naturvårdsverket: Nyttan med att minska livsmedelssvinnet (2011) []

Kommentarer