Vi har kommit långt sen kylskåpet innehöll ammoniak eller freoner, men det finns en hel del man kan göra för miljön när man köper ny frys. Din befintliga frys kan du kolla igenom och optimera så du minskar energiförbrukningen även där.
Energiförbrukning
Alla kylskåp gjorda sen 1995 ska ha energiklassning på en skala från A till G, fast nu finns även A+ och A++ eftersom kylarna blivit bättre. Byter du ut ett kylskåp med energiklass C till klass A+ halveras energiförbrukningen. Klassificeringen kan dock vara missvisande med 15% så idealiskt skulle man mäta upp varje kylskåp.
Användning
Ställ inte apparaterna på lägre temperatur än vad som behövs. Kylskåp ska inte vara kallare än 5-8 grader och frysen kring -18 grader. Varje grad kallare ökar energianvändningen med 5%.
När du ställer in mat, låt den svalna innan den åker in i frys eller kyl. Det omvända gäller när den ska ut; ta fram den frysta lunchen kvällen innan och tina den i kylen så återvinner du energin som gick åt till infrysningen. Och vare sig kylen eller frysen ska förstås stå vid spisen.
Stoppa läcket
Kolla så inte kylen eller frysen har dåliga gummilister och släpper ut kall luft. Lägg in en lampa i skåpet, stäng dörren och kolla längs listerna om du ser ljus. I så fall kan du behöva byta ut listerna.
Vårda ditt skåp
Din frys bör frostas av minst en gång per år för att hålla energiförbrukningen nere.
Dammsug ordentligt bakom apparaterna då och då så håller du energiåtgången låg. Det kan spara omkring 20% energi årligen.
Skrota skåpet
Ska du väl byta ut ett kylskåp är det viktigt att du återvinner det gamla. Även om de inte innehåller freoner eller ammoniak så är isobutan eller andra kylmedel inget som ska ut i naturen.
Kommunen hanterar återvinningen på återvinningscentralen.
Kommentarer