En droppande kran gör av med ca 25 liter per dygn. Det blir ungefär fyra och ett fjärdedels badkar med vatten i månaden.

Elva bekväma tricks för att spara vatten

I snitt använder svenskar cirka 160 liter vatten per person och dygn. Den största delen går åt till personlig hygien och toalettspolning, endast en liten del till dryck och mat. Allt vatten som spolas i avloppet hanteras av reningsverken vilket drar en hel del energi. Förbrukningen kan minska rejält med enkla steg.

I Sverige uppstår sällan vattenbrist, men att spara på vatten handlar mer om energiminskning. Det vatten som spolas ner i avloppet ska transporteras, renas och sedan transporteras tillbaka till lokala vattentorn vilket alltsammans drar energi. Vår största förbrukning av vatten sker indirekt, från produktionen av konsumtionsvaror likt mat och kläder – ett par jeans kräver omkring 11 000 liter vatten i tillverkningen1 och ett glas vin 110 liter2. Av 140 liter som används direkt per person och dag är det bara tio liter som dricks eller lagas mat med, medan snittet är hela 60 liter per dag för hygien och 30 liter för toalettspolning3.

Här är nio tips för att spara vatten och behålla komforten.

 1. Ett snålspolande dusch-handtag sparar uppemot hälften av vattnet, tio liter per minut. Testa att spola vatten i en tiolitershink – tar det under en minut att fylla är det läge att skaffa ett bra handtag.
 2. En droppande kran räcker för att fylla drygt fyra badkar i månaden – att reparera kan spara 25-100 liter per dygn beroende på hur ofta det droppar. Även små dropp blir mycket vatten på ett år4.
 3. En toalett som står och smårinner kan göra av med hundratals liter per dygn5 och är ofta relativt enkel att åtgärda beroende på modell.
 4. Om du duschar fem minuter kortare och pausar vattnet medan du tvålar in dig, kan du spara omkring 70 liter vatten på en dusch.
 5. Ha en snygg hink i närheten av duschen som du ställer in medan du spolar fram varmvattnet. Det vattnet kan du sedan vattna växter med eller hälla i toaletten för att spola.
 6. Att stänga kranen under tiden tänderna borstas kan spara 10-20 liter vatten beroende på kranen6.
 7. När du diskar för hand, använd diskpropp i diskhon även för snabba diskar. Vattnet som blir kvar kan användas för att skölja förpackningar eller slaskdiska.
 8. Moderna tvätt- och diskmaskiner är mycket mer vattensnåla än att göra jobbet för hand; en diskmaskin gör av med ungefär tolv liter vatten på en disk och en människa 45 liter för 12 kuvert7.
 9. Med en någorlunda modern diskmaskin behöver du inte skölja bort matresterna; maskinen får bort det ändå8. Att skrapa av med ett bestick eller slickepott räcker bra.
 10. Undvik att spola bort halvljummet vatten medan du väntar på att vattnet ska bli kallt nog att dricka; samla det i en vattenkanna eller karaff för blomvattning.
 11. En trädgårdsslang kan göra av med 15-20 liter per minut när trädgården ska vattnas. En hink eller tunna under stuprännan kan försörja med vatten till rabatten.
 1. Sveriges Konsumenter: Bomull – hur bra är det? []
 2. Sydvatten: Virtuellt vatten []
 3. Svenskt Vatten: Dricksvattenfakta []
 4. Miva: Tips om din vattenförbrukning []
 5. Miva: Tips om din vattenförbrukning []
 6. Vattenfall: Så kan du minska din vattenförbrukning []
 7. Råd & Rön: Den stora diskkampen []
 8. Veckans Affärer: Så sparar du tusenlappar på varmvattnet []

Kommentarer