Håll grönsakerna fräscha

Genom att förvara frukt och grönt på rätt sätt kan man förlänga hållbarheten avsevärt. Lägg inte avokado och morötter i samma låda, och håll temperaturen låg. Följ råden nedan så får du fräschare frukt och grönsaker.

Ekologiska frukter och grönsaker blir dåliga snabbare än andra i och med att de inte besprutas. Dessutom plockas de i ett senare mognadsstadium. Grönsaker fortsätter att andas och växa även efter skörd, men istället för att ta näring från jorden börjar de ta näring från sig själva och tappar därför både näringsinnehåll och smak med tiden. Dessutom finns det alltid risk för mögel. Det finns dock några enkla knep man kan använda sig av för att få grönsakerna att hålla sig fräscha längre.

  • Förvara grönsakerna på så låg temperatur som möjligt utan att de tar skada, åtminstone över nollpunkten.
  • Håll hög luftfuktighet (lök är undantaget) men håll dem torra på ytan för att förhindra svampar och bakterier.
  • Undvik frost.
  • Håll förvaringsutrymmet rent.
  • Behandla frukterna och grönsakerna varsamt. Skador förkortar hållbarheten.
  • Förvara bara hela och friska grönsaker en längre tid. Skadade eller angripna grönsaker bör användas direkt eller ansas och frysas in.

Mognande frukt

Mogen frukt avger gasen eten. Eten är bra för frukt men dåligt för grönsaker och därför bör man förvara dem på skilda platser. Frukter som avger mycket eten är bananer, päron och äpplen men också mer grönsaksliknande frukt som avokado, paprika och tomater.
Grönsaker som mår speciellt dåligt av eten är Gurka och Zucchini. Morötter kan bli bittra i smaken vid kontakt med gasen.

Kommentarer