Så byter du till miljömärkt el
- Enklast hittar du ett bra avtal på förnyelsebar el på prisjämförelsesidor som Elpriskollen från Energimarknadsinspektionen, Elskling, eller Compricer. Det du behöver är ditt postnummer och en gammal elfaktura. På den hittar du områdesid och anläggningsid.
- Den ena strategin är att teckna elavtal som använder enbart förnyelsebara energikällor, nästa nivå är avtal certifierade av Svenska Naturskyddsföreningens Bra Miljöval-märkning. Den garanterar att vattenkraft ska vara hållbart utbyggd, att biogas kommer från hållbart skogsbruk och att vindkraft inte förstör närmiljön.
- För att genomföra bytet måste du kolla att du inte är bunden i ditt nuvarande avtal, eller när du tidigast kan säga upp avtalet. Använder du prisjämförelsesidornas bytestjänst brukar de kolla upp det åt dig.
Du löper inte risk att det blir elavbrott under tiden som elleverantörerna lämnar över.
Du kommer i fortsättningen att få en faktura från ditt elhandelsbolag som du just tecknade avtal med, samt en faktura från ditt elnätsbolag som äger ledningarna och levererar el till din fastighet.
En lägenhet som förbrukar 3000 kWh minskar sina utsläpp med ett ton klimatgaser för en kostnad på omkring 50 kr.
Ökad efterfrågan sänker utsläpp
Genom att teckna sig för ett miljömärkt elavtal köper man in energi från förnyelsebara källor. Dessutom ökar man efterfrågan på dessa källor vilket gör att Sverige vid överskott kan exportera el till smutsigare marknader utomlands. Utbyggd förnyelsebar produktion minskar också behovet av att importera exempelvis kolkraft från Danmark vid toppar.
Det byggs förstås inte nya kablar bara för att transportera miljöcertifierad elenergi. Det sättet som förnyelsebar energikonsumtion påverkar genom är att öka marknadens efterfrågan; i dina elkablar in till bostaden kommer energin fortfarande från den energikälla som ditt elnätsbolag för stunden levererar. Ser man till hela elmarknaden så förändras dock produktionen till mer förnyelsebart, och ditt val vägs in.
Förnyelsebar energi
Globalt är den mesta energin fossilt producerad från kol, olja och naturgas och är alltså inte förnybar. I Sverige kommer den mesta el som produceras från kärnkraft och förnybar energi från vattenkraft, men det finns en del fossil produktion samt import från omvärlden. Vår el- och värmeproduktion står för omkring 13 procent av Sveriges utsläpp. Det brukar räknas med mellan 20 och 100 gram per kWh elenergi, som genomsnitt 80 gram.
Vattenkraft, vindenergi och bioenergi är exempel på energikällor som härstammar från solens energi medan solcellskraft producerar el direkt från solljuset. Förnyelsebara energikällor ökar inte mängden klimatgaser i kretsloppet och bidrar inte till växthuseffekten, i motsats till fossila bränslen som kol, olja eller naturgas.
Kommentarer